Boekbespreking: Ontdek je eigen gebruiksaanwijzing

Een zeer praktisch en nuchter boek over het herkennen van je eigen automatismen en hoe deze onder sommige omstandigheden een valkuil kunnen worden. Welke kleur heeft jouw stoplicht?

Als metafoor voor het herkennen van automatismen gebruikt Ligthart de ‘schoolklas’, waarbij sommige delen altijd de boventoon voeren maar anderen, vaak achterin de klas, bijna nooit gehoord worden. Terwijl ze wel degelijk een waardevolle inbreng kunnen hebben in het geheel. Voor de klas staat een leraar die tot taak heeft de klas te leiden en ‘orchestreren’. De kunst is om op het juiste moment de juiste delen aan het woord te laten, ook die om welke reden dan ook achterin de klas zitten of niet zo’n luide stem hebben. Met als doel: harmonie en balans.

De kleur van je stoplicht
Onder welke omstandigheden worden je automatismen – die wel degelijk een nuttige functie hebben – nu een valkuil? Ligthart gebruikt hiervoor de vergelijking met een stoplicht. Is deze groen, dan is het niets aan de hand, zijn automatismen heel functioneel en heb je weinig last van stress. Wanneer je stoplicht echter om welke reden dan ook op ‘oranje’ of ‘rood’ staat, dien je alert te zijn: je automatismen kunnen dan een valkuil worden en hebben ongewenste effecten tot gevolg.
Ligthart beschrijft valkuilen die spanning kunnen vergroten en valkuilen die spanning verbloemen (deze dus niet wegnemen maar ‘verdringen’). Na het lezen van dit boek (h)erken je de kleur van je eigen stoplicht en je valkuilen steeds beter. Je kunt dan besluiten om iets je van plan was wel of niet te doen om ‘ongelukken’ te voorkomen: wat is het risico, gezien de kleur van je stoplicht?”

Auteur: Jannie Ligthart
Uitgeverij Thema, Paperback, 128 blz.
1e druk, 2010
Bestel bij Managementboek.nl

Category: Boekbespreking | Tags: , , , | No comments yet


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.