Test: Wat maakt jou happy? En wat vind je daarvan terug in je werk?

De meeste medewerkers brengen meer tijd op het werk door dan met vrienden of partners. Een goede reden om ervoor te zorgen dat die werktijd zo plezierig mogelijk is. Uit onderzoek blijkt dat er in totaal zeven basisprincipes bestaan die van invloed zijn op de beleving van plezier op de werkvloer.

Trainingsadviesbureau Moovs heeft in gesprekken met meer dan 1.000 personen geïnformeerd naar de factoren waar zij plezier aan beleven tijdens het werk. Daaruit kwamen ‘Zeven bronnen van arbeidsvreugde’ voort:

1. Fysiek welbevinden: voldoende inkomen, gezond en veilig voelen
2. Collegialiteit: werkrelaties, groepsgevoel
3. Waardering en vertrouwen: ruimte om te handelen en waardering krijgen
4. Goede prestaties: resultaten bereiken
5. Groei: individuele talenten ontwikkelen of anderen coachen en ondersteunen
6. Werken met hart en ziel: authenticiteit
7. Hogere zingeving: iets kunnen betekenen voor anderen

De invulling van de zeven aspecten verschilt per beroep en per persoon. Zo krijgt de een een kick van goede omzetprestaties, terwijl de andere medewerker vooral plezier haalt uit het verzorgen van anderen of de omgang met collega’s.

Testje: wat geeft jou energie?
Het is bij deze test* belangrijk nog niet te ver vooruit te lopen, maar je te concentreren op de achtereenvolgende stappen.

1.   Pak een vel papier en schrijf in het midden een activiteit die je heel graag doet, waar je veel energie van krijgt. Dat kan een hobby zijn zoals zingen, sporten of kokkerellen, of lekker uit eten met je vrienden. Als je er maar blij van wordt.
2.  Schrijf er omheen zoveel mogelijk dingen die die activiteit voor jou zo prettig of leuk maken. Bijvoorbeeld: het geeft je rust, je hoofd wordt er leeg van, je verwent jezelf ermee, je hebt mensen met dezelfde interesse om je heen, je kunt anderen blij maken, etc. etc.
3.   Kijk even goed naar alles wat je hebt opgeschreven. Wat voel je er bij? Voelt het goed? Mooi. Dan kun je naar de volgende stap.
4.   Pak een post-it velletje en schrijf daarop je huidige baan of functie. Plak die post-it over het woord dat je in het midden van het blad hebt geschreven.
5.   Kijk nog eens goed naar alles wat je er eerder omheen hebt geschreven en wat jou zo happy maakt bij de activiteit die je zo graag doet. In hoeverre zijn die factoren van toepassing op je huidige functie? Hoe is de balans? Wat vind je daarvan?

Hopelijk vind je veel van de dingen die jou energie geven terug in je huidige baan en zit je daar mooi op je plek. Wanneer je maar weinig overeenkomsten ziet, heb je stof tot nadenken. Wat staat je te doen? Hoe kun je je werk leuker maken, zodat je er meer voldoening en energie uit haalt?

* Met dank aan School voor Coaching

 

Category: Werkplezier, Zelftest | Tags: , , , | No comments yet


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.